آداب نماز شب

وقت نماز شب

پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله فرمودند: زينت دنيا مال و فرزندان است و زينت آخرت، نماز شب.

وقت نماز شب بعد از نصف شب شرعي است . وقت آن تا قبل از اذان صبح ادامه دارد. بهتر است نزدیک اذان صبح خوانده شود.(1)
2- آخر وقت نماز عشا نصف شب است . احتياط واجب آن است كه شب را از اوّل غروب آفتاب تا اذان صبح حساب كند و دو قسمت نماید . اول وقت از قسمت دوم نصف شب شرعی است که نماز عشا قضا می شود، ولى براى نماز شب و مانند آن شب را از اول غروب آفتاب تا طلوع آفتاب حساب كند. از اول وقت قسمت دوم آن وقت نماز شب شروع می شود .(2) (اين مطلب از نظر حضرات آقايان مكارم، فاضل، صافي، سبحاني به احتياط واجب است (و در احتياط واجب مي توان به نظرات ساير حضرات مراجع مراجعه و طبق فتواي آنان عمل كرد)، اما حضرات آقايان نوري همداني، وحيد خراساني و مظاهري مي فرمايند كه اول وقت نماز شب، همان وقتي است كه نماز عشا قضا مي شود يعني شب را از غروب تا اذان صبح حساب مي فرمايند. حتي حضرات آقايان وحيد خراساني و مظاهري مي فرمايند وقت نماز شب از اول شب تا اذان صبح است و نصف شب تا اذان صبح، وقت فضيلت آن است.)
روی مبناي اول، 11 ساعت و 15 دقیقه بعد از اذان ظهر آخر وقت نماز مغرب و عشا و 12 ساعت بعد از اذان ظهر، اول وقت نماز شب است. هر چند در ایّام سال کمی تفاوت دارد. (3) ولي بر مبناي دوم بنا بر نظر حضرات آقايان وحيد خراساني، نوري همداني و مظاهري اول وقت نماز شب هم همان 11 ساعت و 15 دقيقه بعد از اذان ظهر است.

(مسئله 628 رساله آيت الله مظاهري- اوقات ذكر شده براى نوافل چنانكه گفته شد وقت فضيلت آنهاست، بنابراين نوافل يوميه مانند نافله‏هاى ظهر و عصر را هر وقتى از روز بخواند اداست و نوافل ليليه را هم هر وقتى از شب بخواند در وقت خوانده است مثلاً كسى كه براى او سخت است نافله شب را بعد از نصف شب بخواند مى‏تواند آن را در اوّل شب به جا آورد. و همچنين كسى كه نماز ظهر و عصر را نزديك غروب مى‏خواند مى‏تواند نوافل آنها را هم همان وقت به نيّت ادا بخواند و همچنين اگر كسى نوافلى را كه بايد قبل از نماز واجب بخواند نظير نافله ظهر و عصر بعد از آنها بخواند، يا نوافلى كه بايد بعد از نماز واجبى بخواند نظير نافله مغرب قبل از آن بخواند نيز اداست.

(مسئله 604 رساله آيت الله مظاهري- آخر وقت نماز مغرب و عشا طلوع فجر است ولى اگر نماز مغرب يا عشا را تا نصف شب نخواند بهتر آن است كه تا قبل از اذان صبح بدون اينكه نيّت ادا يا قضا كند به جا آورد و بايد شب را براى نماز مغرب و عشا و نماز شب و مانند اينها از اوّل غروب تا اذان صبح حساب كرد، بنابراين تقريباً يازده ساعت و يك ربع بعد از ظهر شرعى نصف شب است.)

(مسأله ۷۷۹ آيت الله وحيد خراساني ـ وقت نماز شب بنابر مشهور از نصف شب است تا اذان صبح، ولى بعید نیست كه وقت آن مابین اوّل شب تا اذان صبح باشد، و بعد از نصف شب تا اذان صبح وقت فضیلت آن باشد، و افضل آن است كه در ثلث آخر شب خوانده شود.)

(مسأله ۷۸۰  آيت الله وحيد خراساني ـ بنابر مشهور كه وقت نافله شب از نصف شب است، مسافر و كسى كه براى او سخت است نافله شب را بعد از نصف شب بخواند مى تواند آن را در اوّل شب بخواند، هر چند بعید نیست كه براى غیر آن دو هم جایز باشد چنانچه در مسأله قبل گذشت.)

بنابراين مي توان اينگونه جمع بندي كرد كه وقت نماز شب از 11 ساعت و 15 دقيقه بعد از اذان ظهر است تا اذان صبح. زيرا كساني كه پيرو حضرات آقايان وحيد خراساني و مظاهري و نوري همداني هستند، نظر ايشان همين است و كساني كه مقلد اين مراجع معظم نيستند، هم چون نظر مرجعشان بر احتياط واجب است مي توانند به نظر اين سه بزرگوار مراجعه و عمل كنند.

 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها:

تاريخ : جمعه 29 آبان 1394برچسب:, | 15:9 | نویسنده : حسینی |

.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • دنیای باینری